Like us for get Notifications

Butterworth - Jenazah Tidak Akan Disembahyangkan Di Masjid Jika Tak Sembahyang Jumaat
Gambar salinan surat pekeliling yang dikeluarkan oleh Masjid Jamek Sungai Puyu, Butterworth, Pulau Pinang mencetuskan tanda tanya apabila mengeluarkan kenyataan yang dianggap mengelirukan orang ramai.

Menurut surat pekeliling itu yang ditujukan kepada semua penduduk dan anak Kariah masjid berkenaan, penduduk Kariah yang tidak pernah hadir untuk solat Jumaat di masjid dan jika berlaku kematian, jenazahnya tidak boleh disembahyangkan di masjid.

Sebaliknya akan disembahyangkan di rumah arwah berkenaan dan terus dibawa ke tanah perkuburan untuk pengebumian.

Keputusan itu telah ditetapkan dalam suatu mesyuarat agung yang bertarikh 20 Julai 2008 yang lalu dan telah ditandatangani oleh pengerusi dan timbalan pengerusi serta Imam (1) masjid berkenaan.

Kenyataan surat ini menimbulkan persoalan sama ada benarkah surat pekeliling itu wujud? Apakah benar dalam agama Islam jenazah yang tidak pernah mengerjakan solat Jumaat di masjid kawasan tempat tinggalnya maka jenazahnya tidak boleh disembahyangkan dalam masjid tetapi hanya sekadar di rumah sahaja?

Mohon pihak Masjid Jamek Sungai Puyu, Butterworth, Pulau Pinang memberikan respon demi pencerahan dan kebenaran.

Bagaimanapun, ada sesetengah netizen menganggap surat pekeliling ini hanya sekadar bersifat 'psikologi' untuk orang yang masih hidup agar datang mengerjakan solat Jumaat di masjid.

Wallahua'lam | p2d
Butterworth - Jenazah Tidak Akan Disembahyangkan Di Masjid Jika Tak Sembahyang Jumaat Butterworth - Jenazah Tidak Akan Disembahyangkan Di Masjid Jika Tak Sembahyang Jumaat Reviewed by Mad Pikghie on 6:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.